13 / 01 / 2015

Αθήνα, 31/12/2014

Το Γενικό Συμβούλιο ταμείου που συνεδρίασε στις 22 Δεκεμβρίου 2014 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, μετά από νόμιμη πρόσκληση του προέδρου του,  εκφράζει την έντονη ανησυχία του για :

1. Τα προβλήματα  που δημιουργεί από 1-1-2015 στα οικονομικά δεδομένα και την βιωσιμότητα του Ταμείου, η νομοθετική παρέμβαση του υπουργού εργασίας & κοινωνικών ασφαλίσεων με την, δια νόμου, κατάργηση του άρθρου 8 παρ. 1.1, του καταστατικού (καθορισμός εργοδοτικών εισφορών) του ταμείου μας.
2. Την χωρίς ίχνος κοινωνικής ευθύνης  αντιμετώπιση του τόσο σοβαρού προβλήματος από την πλευρά της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος ,  η οποία έπειτα από μια μεγάλη περίοδο αποφυγής ουσιαστικού διαλόγου,  με τις προτάσεις που κατέθεσε τελευταία  δεν δίνει λύσεις στα προβλήματα που δημιουργούνται  με συνέπεια να αναγκάζουν το Ταμείο σε περαιτέρω μείωση των συντάξεων. 

Καλούμε έστω την ύστατη στιγμή.

Την εργοδοτική πλευρά να ανταποκριθεί στις από το 1942 καθορισμένες, και με την δική της σύμφωνη γνώμη, υποχρεώσεις προς το Επικουρικό Ταμείο της ασφαλιστικής αγοράς.
Να αποδεχτεί, την μεταβατικού χαρακτήρα πρόταση εργαζομένων και συνταξιούχων για καταβολή επί δύο έτη ποσού εισφορών που θα εξασφαλίζουν τουλάχιστον τις σημερινές καταβαλλόμενες συντάξεις  και να ξεκινήσει άμεσα ένας ουσιαστικός διάλογος όλων των εμπλεκομένων φορέων  επί των καταστατικών διατάξεων για τις οποίες έχουν τεθεί  προβληματισμοί.
Ευθύνη όλων μας και του Γενικού Συμβουλίου συμπεριλαμβανομένου,  είναι να αποτρέψουμε νέα μείωση στις ήδη μειωμένες συντάξεις.  
Σε αυτές τις στιγμές υπάρχουν μόνο ευθύνες και ο καθένας  με δεδομένο τον θεσμικό του ρόλο,  καλείται να τις αναλάβει.

Ο Πρόεδρος
Του Γενικού Συμβουλίου
     Γιώργος Ι. Συκαμιάς